Симптомы диспепсии среди студентов первокурсников
Статья в журнале
Русский
616.33-002(571.56)
диспепсия; студенты; первокурсники; анкетирование; адаптация; факторы риска; профилактика; questioning; adaptation; dyspepsia; students; diseases of the gastrointestinal tract; prevention
Медицина и здравоохранение / Социальная гигиена
С. 58-61
Якутский медицинский журнал: научно-практический журнал Якутского научного центра Российской Академии медицинских наук и Правительства Республики Саха (Якутия)
Якутск, Сахаполиграфиздат
Основан в 2003 г.
Выходит 4 раза в год
1813-1905 (print), 2312-1017 (online)
Ежеквартальное научно-практическое издание для работников медицинской науки и образования, лечебно-профилактических учреждений практического здравоохранения. Включен в утвержденный ВАК РФ "Перечень ведущих рецензируемых научных журналов и изданий, в которых рекомендуется публикация основных научных результатов диссертаций на соискание ученой степени кандидата по биологическим наукам и медицине". Журнал включен в международную справочную систему по периодическим и продолжающимся изданиям "Ulrich's International Periodicals Directory".
Журнал включен в перечень ВАК, входит в систему РИНЦ, ISI
РИНЦ 2017: 0,107
Якутский медицинский журнал / научно-практический журнал Якутского научного центра Российской Академии медицинских наук и Правительства Республики Саха (Якутия) ; главный редактор А. Н. Романова. – 2003 - . – Якутск : Сахаполиграфиздат, 2003 - . – Выходит 4 раза в год. – ISSN 1813-1905 (print). – ISSN 2312 (online). – 2020, N 4 (72)
To study the symptoms of dyspepsia among first-year students of the Medical Institute there was a survey among 51 students, with an average age of 18 years, 30 of them are females, and 21 are males. The study included dyspepsia issues, its duration, nature, periodicity, frequency, seasonality, relationship with food intake and concomitant diseases of the digestive system. Symptoms of dyspepsia were determined in 33.6% of the respondents. The most common symptom of dyspepsia was a feeling of heaviness in the epigastric region, nausea, pain in the epigastric region, sometimes heartburn, nausea and belching. According to our data, functional dyspepsia is more common than organic dyspepsia, which amounted to 9.8%, possibly due to previously diagnosed diseases of the gastrointestinal tract. In the last two years, the overwhelming majority of respondents have developed symptoms of dyspepsia, which coincides with the high level of stress and psycho-emotional stress during the school period and with the adaptation of the freshman. For the prevention of symptoms of dyspepsia, the recommendations for first-year students are: regularly undergo preventive medical examinations, observe the regime and principles of rational nutrition. We have developed practical recommendations for the prevention of symptoms of dyspepsia among first-year students
Бессонов, П. П. Симптомы диспепсии среди студентов первокурсников / П. П. Бессонов, Н. Г. Бессонова, Л. Е. Павлова // Якутский медицинский журнал. — 2020. — N 4 (72). — С. 58-61
DOI: 10.25789/YMJ.2020.72.15
Чтение документа возможно в помещении библиотеки