Культурологические и социокультурные аспекты гастродипломатии в Якутии и Африке = Cultural and sociocultural aspects of gastrodiplomacy in Yakutia and Africa
Статья в журнале
Русский
392:341.781(571.56+6)
10.25587/2310-5453-2025-2-6-31
гастродипломатия; социокультурные особенности; культурологический аспект; истоки; Арктика; Африка; дипломатия; экономика; политика; алиментарная культура; культура; национальность; философия; искусство; инновация; Якутия; Камерун; глобализация; gastrodiplomacy; socio-cultural features; cultural aspect; origins; Arctic; Africa; diplomacy; culture; nationality; philosophy; art; innovation; Yakutia; Cameroon; globalization; economics; politics; alimentary culture
Арктика. XXI век = Arctic XXI Century: информационно-научное издание. – 2025. – 2 (40)
С. 6-31
Арктика. XXI век = Arctic XXI Century: информационно-научное издание
Якутск, ФГАОУ ВО "Северо-Восточный федеральный университет имени М. К. Аммосова"
Основан в 2012
Выходит 4 раза в год
2310-5453 (print), 2587-5639 (online)
: Creative Commons Attribution 4.0 License.
Арктика. XXI век. Гуманитарные науки : информационно-научное издание / ФГАОУ ВПО "Сев.-Вост. федер. ун-т им. М. К. Аммосова" ; гл. ред. М. Ю. Присяжный ; ред. коллегия В. Г. Белолюбская, д. филол.н., проф. (СВФУ, Россия), О. А. Мельничук, д.филол.н., проф. (СВФУ, Россия), В. В. Михайлова, к.филос.н., доцент (СВФУ, Россия), А. А. Петров, д.филол.н., проф.(РГПУ им. Герцена, Россия), В. Л. Мартынов, д.геогр.н., проф. (РГПУ им. Герцена, Россия), Грэг Поэлзер, PhD, проф. (Университет Саскачевана, Канада), Дженнан Фергюсон, PhD, проф. (Университет Аризоны, США). - Якутск : ИДСВФУ, 2014-. - 25 см. ISSN 2310-5453. - ISSN 2587-5639 (online). - 2024, N 2 (40). - 143 с.
This article explores the cultural and sociocultural aspects of gastrodiplomacy, as well as its origins and current state. It analyzes the historical roots of gastrodiplomacy, with particular attention to key events and figures that contributed to the global popularization of gastronomy. Various forms of gastronomic diplomacy of the regions under consideration are presented. The aim of the study is to examine contemporary sociocultural and cultural studies perspectives on gastrodiplomacy, including its cultural significance in the context of countries’ participation in international, national, and regional culinary festivals. The article highlights the distinctive features of the national cuisines of Yakutia and Africa, provides examples of successful gastrodiplomatic campaigns, and analyzes the challenges faced by states amid globalization and international competition. The findings include an analysis of how culinary heritage is promoted across different nations, identifying both common and local cultural and sociocultural characteristics of gastrodiplomacy, which serves as an important tool for foreign policy and cultural diplomacy. The practical significance of this research lies in recognizing gastrodiplomacy as a means to strengthen cultural ties, promote economic development, and shape a positive international image for countries. The prospects for research are related to further exploration of various aspects of alimentary culture, including the linguocultural features of the national cuisines of the countries under consideration. This is due to their important role not only in the development of diplomatic activities but also in strengthening mutual understanding and intercultural communication on a global level. In conclusion, recommendations are offered for further development of gastrodiplomatic strategies, emphasizing the importance of integrating traditions with innovations in the culinary sphere.
Ангуа, А. Н.
Культурологические и социокультурные аспекты гастродипломатии в Якутии и Африке / А. Н. Ангуа, И. З. Борисова ; Университет Дуалы, Северо-Восточный федеральный университет им. М. К. Аммосова // Арктика. XXI век. - 2025. - N 2 (40). - С. 6-31. - DOI: 10.25587/2310-5453-2025-2-6-31
DOI: 10.25587/2310-5453-2025-2-6-31
- 1. Grigorev Aleksandr V., Zhenwei Guo. A diffusion-based model of language learning and interlingual distance = Модель изучения языка, основанная на диффузии, и межъязыковая дистанция
- 2. Биткеева Айса Николаевна, Хохолова Ирена Семеновна. Ресурсы этничности в городской идентичности северян = The resources of ethnicity in the urban identity of Northerners
- 3. Осорова Марина Анатольевна. Фитонимическая лексика в якутском, тувинском, хакасском, алтайском языках: мотивационный аспект = Phytonymic vocabulary in the Yakut, Tuvan, Khakas, Altai languages: motivational aspect
- 4. Арктика. XXI век. Гуманитарные науки, 2025, №2 (40)
Войдите в систему, чтобы открыть документ