Пищевые растения, используемые в традиционных молочнокислых продуктах и блюдах народа саха = Food plants used in traditional fermented milk products and dishes of the Sakha people
Статья в журнале
Русский
581.6:392.8(571.56)
10.25587/2222-5404-2025-22-1-16-28
пищевые растения; флора Якутии; молочнокислые продукты и блюда; народ саха; А. А. Саввин; жизненная форма; деревья; кустарники; кустарнички; травянистые многолетние растения; food plants; flora of Yakutia; fermented milk products and dishes; Sakha people; A. A. Savvin; life form; trees; shrubs; dwarf shrubs; perennial herbaceous plants
Вестник Северо-Восточного федерального университета им. М. К. Аммосова: научный журнал. – 2025
С. 16-28
Вестник Северо-Восточного федерального университета им. М. К. Аммосова: научный журнал
Якутск, Северо-Восточный федеральный университет
Основан в марте 2004 г.
Выходит 6 раз в год
2222-5404, (print)
РИНЦ 2017: 0,237
Вестник Северо-Восточного федерального университета им. М. К. Аммосова : научный журнал / учредитель и издатель: Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования "Северо-Восточный федеральный университет имени М. К. Аммосова" ; главный редактор А. Н. Николаев ; заместитель главного редактора Т. Н. Пермякова ; ответственный секретарь М. В. Куличкина ; члены редакционной коллегии: А. Е. Агманова, А. Н. Варламов, Л. С. Дампилова [и др.]. - Якутск : Северо-Восточный федеральный университет, 2004- . - 2025, Т. 22, N 1 (99). - 217 с.
Historically, the Sakha people used plants in large quantities in their daily diet. According to A. Savvin’s list, there are 76 species of wild food plants used, representing 4% of the flora of Yakutia. However, 11 of these species remain unresolved and are exclusively referenced by Yakut names. Based on preliminary assessment, the plant kus tyla from this list has been identified as Lemna trisulca and the Lemnaceae family. A. Savvin’s list indicates that 59 species, representing 42 genera and 23 families, were used by Sakha people in fermented milk products and dishes. The families Rosaceae (7), Polygonaceae (6), Alliaceae (4), Ericaceae (4), and Asteraceae (4) are the most prominent in the dataset. The biomorphological spectrum of these 59 plant species includes 3 tree species, 9 shrubs species, and 3 dwarf shrub species, with the remaining species classified as perennial herbaceous plants. To continue research on food plants, the species list has to be consistent with modern scientific classification. This study identified 15 species, with 4 species reclassified to the level of genera. The identification of certain species, including Saussurea amara, Rheum rhaponticum, and Allium senescens, involved a comparative analysis of data from other sources. Traditionally, the Sakha people prepared diverse fermented milk products and dishes with the addition of plant ingredients, including leaves, roots and berries. Fermented milk soups, such as ас and үөрэ, exhibited the greatest botanical diversity, with up to 35 plant species were used in preparation. The sweet taste of the dishes kyobyuyor, dagda, kyuorchekh was given by the roots and berries of plants.
Семенова, В. В.
Пищевые растения, используемые в традиционных молочнокислых продуктах и блюдах народа саха / В. В. Семенова ; Институт биологических проблем криолитозоны СО РАН // Вестник Северо-Восточного федерального университета им. М. К. Аммосова. - 2025. - Т. 22, N 1 (99). - С. 16-28. - DOI: 10.25587/2222-5404-2025-22-1-16-28
DOI: 10.25587/2222-5404-2025-22-1-16-28
- 1. Колесова Лена Афанасьевна, Соловьева Марианна Иннокентьевна. Биоморфологическая изменчивость Allium splendens Willd. ex Schult. в условиях Центральной Якутии = Biomorphological variability of Allium splendens Willd. ex Schult. in the conditions of Central Yakutia
- 2. Bahel Benjamin, Yamb Emmanuel , Ngwem Blaise, Kenmogne Fabien, Kum Robert A., Safonova Mariya N., Fedotov Andrey A., Ammosova Nyurguyana E.. Mechanical behaviour of compressed earth blocks reinforced with random and aligned continuous distribution corn husk fibers = Механическое воздействие прессованных грунтовых блоков, армированных волокнами кукурузной шелухи с хаотичным непрерывным распределением
- 3. Васильева Акулина Александровна. Язык саха в сфере государственного и муниципального управления глазами служащих и населения г. Якутска Республики Саха (Якутия) = The Sakha language in state and municipal administration from the perspective of officials and the people of the Sakha Republic (Yakutia)
- 4. Сивцева-Максимова Прасковья Васильевна. Поэма А. Е. Кулаковского "Сон шамана": опыт анализа в аспекте проблем текстологии = Alexei Kulakovsky’s poem “The Shaman’s Dream”: an analysis focusing on textual criticism aspects
- 5. Рахлеева Айталина Владимировна. Семантика и прототипы образной светоцветовой лексики якутского языка = Semantics and prototypes of figurative light and color terms in the Yakut language
- 6. Титов Яков Нестерович. Перевод пьесы "Ночь Гельвера" И. Вилквистана якутский язык: анализ собственного перевода = Translating Ingmar Villqist’s “Helver’s Night” into Yakut: an analysis of a translation experience
- 7. Семенова Ирина Гаврильевна, Окорокова Варвара Гавриловна, Семенов Сергей Иннокентьевич, Окорокова Варвара Борисовна, Семенова Валентина Григорьевна. К юбилею ученого, литературного критика, педагога ЯГУ-СВФУ Гаврила Гавриловича Окорокова (1925–1990) = To the anniversary of Gavril Gavrilovich Okorokov (1925-1990), scientist, literary critic, academic of YSU-NEFU
- 8. Тарабукина Марфа Васильевна. Связующая нить поколений = The intergenerational thread
- 9. Вестник Северо-Восточного федерального университета им. М. К. Аммосова, 2025, №1 (99)
- 10. Вестник Северо-Восточного федерального университета им. М. К. Аммосова, 2025, №2 (100)
- 11. Вестник Северо-Восточного федерального университета им. М. К. Аммосова, 2025, №3 (101)
Войдите в систему, чтобы открыть документ